Üyelik Girişi
Videolar
Site Haritası
tabkoop
2.ULUSLARARASI COĞRAFİ ÜRÜNLER FUARINA KATILDIK
  • ECZACILIK YASA TASARISI - 18/05/2012
  • 6197 sayılı kanun tasarı taslağı

    ECZACILAR VE ECZANELER HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI

    TASLAGI

    MADDE 1- 24/12/1953 tarihli ve 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun'un 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

    "Eczacılık; hastalıkların teşhis ve tedavisi ile hastalıklardan korunmada kullanılan tabii ve sentetik kaynaklı ilaç hammaddelerinden değişik farmasötik tipte ilaçların hazırlanması, ilacın analiz yöntemleri, farmakolojik etkisinin devamlılığı, ilacın hastaya sunulması, emniyet, etkinlik ve maliyet bakımından en iyi biçimde kullanılması amacıyla gözetimi, ilaçla ilgili standardizasyon ve kalite güvenliğinin sağlanmasına yönelik eğitim verilmesi ve ilaç kullanım sonucu ortaya çıkan çok yönlü sorunlara çözüm getirilmesinin esaslarını belirleyen temel sağlık hizmetidir."

    MADDE 2- Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunun 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

    "Madde 5- Serbest eczaneler, eczacılık yapma hakkına sahip bir eczacının sahip ve mesul müdürlüğünde il sağlık müdürlüğünün teklifi üzerine Valilikçe onaylanmış bir ruhsatla açılır. Eczacılar açmış olduğu eczanenin başında bilfiil bulunmak mecburiyetindedirler.

    Eczane açmak, devretnek veya başka bir yere nakletmek isteyen eczacılar, Yönetmelikte belirlenen belgeler ile birlikte bulunduğu ilin sağlık müdürlüğüne dilekçe ile başvurur. Eczane açmak isteyenlerin belgelerinin tam olması halinde en geç onbeş iş günü içerisinde ruhsatname düzenlenir ve eczacıya teslim edilir. Düzenlenen ruhsatlar Sağlık Bakanlığına ve Türk Eczacıları Birliğine bildirilir.

    Serbest eczane açma talepleri, ilçe sınırları içindeki nüfusa göre;

    A)Nüfusu 20.000'e kadar olan yerlerde 2500 kişiye 1 eczane,

    B) Nüfusu 20.000'den fazla olan yerlerde 3500 kişiye 1 eczane,

    olacak şekilde değerlendirilir.

    Ancak eczanesi olmayan beldelerde ve yeni kurulacak yerleşim birimlerinde 1500 kişiye 1 eczane olacak şekilde eczane açılmasına müsaade edilir.

    Aynı ilçe içerisinde faaliyet gösteren eczanelerin nakilleri ile belediye başkan ve milletvekili seçimi ve devlet memuru eşin tayini nedeniyle yapılacak eczane nakillerinde herhangi bir süre öngörülmeksizin nüfusa göre eczane açılması kriteri uygulanmaz.

    Serbest eczane açmak veya serbest eczanelerde mesul müdür olarak çalışmak isteyen bir eczacı en az bir yıl müddetle "Ikinci eczacı" olarak çalışmak zorundadır. Ikinci eczacı, Kanunda öngörülen eczacılık yapabilme koşullarına sahip, hastane eczaneleri ve/veya serbest eczanelerde hizmet sözleşmesine bağlı olarak mesul müdür eczacı ile birlikte çalışan ve hizmet akdi süresince mesleki sorumluluk taşıyan eczacıdır. Ikinci eczacıların, il Sağlık Müdürlüğü ve Bölge Eczacı Odalarının denetimlerinde en az üç kez eczanede görevi başında mazeretsiz olarak bulunmadığının tespiti halinde çalışma süresi kabul edilmez.

    Eczane açmak üzere ruhsatnamesini almış bir eczacının mahalli belediyeden ayrıca bir iş yeri ruhsatı alması ve mahalli belediyeye harç ödemesi zorunlu değildir.

    MADDE 3- Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunun 6 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

     

    “Eczacılar aşağıdaki hallerde sanatlarını icradan men edilerek kendilerine verilmiş olan ruhsatnameler Il Sağlık Müdürlüğünce geri alınır ve Valilik onayı ile iptal edilir."

    MADDE 4- Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

    "Vefat eden veya hacredilen veya meslek ve sanatının icrasından mütevellit devamlı maluliyete duçar olan bir eczane sahibinin karısı veya kocası veya çocukları varsa, eczanenin bunlar hesabına bir mesul müdürün idaresi altında işletilmesi için ruhsat verilir"

     

    MADDE 5- Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunun 9 uncu maddesinin son fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

    "Şu kadar ki; ölen eczacının çocuğu bu müddetin hitamında yirmi yaşını bitirinceye ve eczacılık fakültesine girdiği takdirde bu tahsili bitirinceye kadar devam eder."

    MADDE 6- Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunun 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

    "Madde 14- Aşağıdaki bentlerde yer alan eczanelerin bir mesul müdür eczacının idaresinde bulunması şarttır. Bu takdirde mesul müdürlere ait müsaade veya ruhsatname Il Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenir ve Valilik onayı ile verilir.

    A) Yatan hastalara ilaç vermeye mahsus hastane ve buna benzer müesseselerin eczaneleri,

    B) Yalnız fakirlere parasız ilaç verip hiçbir suretle para karşılığı reçete ile ilaç imal etmeyen belediye ve hayır cemiyetlerinin eczaneleri."

    MADDE 7- Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunun 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

    "Resmi ve devlete bağlı teşekküllere ait eczaneler, bu mahallerde serbest eczane bulunmadığı takdirde bedeli mukabilinde halka ilaç satmaya veya tertip etmeye yetkilidir."

    MADDE 8- Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunun 17 nci maddesinin son fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

    "Eczane sahibi olup da askerlik hizmetini yapmak üzere silahaltına çağrılanlar, eğitim, hastalık ve benzeri mazeretini resmi olarak belgeleyenler ile milletvekili, belediye başkanı, Türk Eczacılar Birliği Başkanı, Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri ve serbest eczane sayısı beş yüzü geçen Bölge Eczacı Odası Başkanı seçilenler, bu görevleri devam ettiği müddetçe eczanelerine bir mesul müdür atamak zorundadırlar. Türk Eczacılar Birliği Başkanı ve Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreterinin eczanelerine atanacak mesul müdürün maaş ve yasal giderleri Türk Eczacılar Birliği bütçesinden, Bölge Eczacı Odası Başkanı eczanesinin mesul müdürünün maaş ve yasal giderleri ilgili Bölge Eczacı Odası bütçesinden ödenir."

    MADDE 9- Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunun 28 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

    “Madde 28- Ilgili bakanlıktan izin/ruhsat veya fiyat alınarak üretilen veya ithal edilen teşhis, tedavi ve korunma amaçlı kullanılan tüm tıbbi ürünler, veteriner ilaçlar, Sağlık

    Bakanlığından izin alınmış ve destekleyici amaçla kullanılan ürünler, ilaç niteliğindeki bitkisel drog ve tıbbi ürünler, ofisinal ilaçlar, homeopati ürünleri, enteral beslenme ürünleri dahil özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar, tıbbi amaçlı bebek mamaları ile ilaç olarak kullanımı bilimsel ve klinik olarak kanıtlanmış ancak reçeteye tabi olmayan ürünler, çocukların anne sütü ve beslenme yetersizliğinde kullanılan mamalar ile erişkinlerin metabolizma bozukluklarında kullanılan tüm destekleyici ürünler, münhasıran eczanede satılır. Ayrıca eczacılık ve ziraatta kullanılan kimyevi maddeler, beslenme destek ürünleri, ıtriyat, kozmetik, parfümeri, medikal malzemeler ve tanı ve teşhis amaçlı malzemeler de eczanelerde satılabilir. "

    MADDE 10- Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunun 32 nci maddesine aşağıdaki fıkralar ilave edilmiştir.

    "Serbest eczacılar, mesleki bilgilerinin güncelleştirilmesi ve halk sağlığının korunması amacı ile Türk Eczacıları Birliğinin koordinatörlüğünde Sağlık Bakanlığınca onaylanan programlar çerçevesinde, ilgili Fakülteler ve Türk Eczacıları Birliğinin ayrı ayrı veya birlikte düzenleyeceği meslek içi eğitim programlarına katılmak zorundadırlar. Serbest eczacılar yıl içinde düzenlenen programların en az % 60'ına devam etmek zorundadırlar. Eczanede ikinci eczacı olması durumunda eczacının eğitime katıldığı sürelerde ikinci eczacı sorumluluğu devralır. Eğitim süreleri eczacılık hizmetini aksatmayacak şekilde planlanır ve uygulanır.

    Eczacı; Bölge Eczacı Odası ve Il Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılacak denetimlerde meslek içi eğitime katıldığına dair belgeleri ibraz etmek zorundadır."

    MADDE 11- Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunun 35 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

    "Madde 35- Eczacı eczanesinin bulunduğu ilden yirmi dört saatten kısa bir süre olsa dahi ayrılması durumunda Il Sağlık Müdürlüğüne bir yazı ile bilgi vermek zorundadır. Eczanede yapılan denetimde eczacının Il Sağlık Müdürlüğüne bilgi veren dilekçesi yok ve eczacı da eczanede bulunmuyor ise eczacı denetim saatinden itibaren altı saat içerisinde Il Sağlık Müdürlüğünde olmak zorundadır. Altı saat içerisinde Il Sağlık Müdürlüğünde olmayan eczacı ilk iki tespitte yazılı olarak uyarılır. Eczacının aynı yıl içerisinde görevi başında mazeretsiz olarak bulunmadığının üç kez tutanakla tespit edilmesi halinde, Il Sağlık Müdürlüğü tarafından eczanenin ruhsatı iptal edilir.

    Ayrılış müddeti on beş güne kadar devam edecekse ikinci eczanesi bulunmayan yerlerde eczaneye; varsa resmi eczanenin eczacısı, yoksa mahallin serbest tabibi nezaret eder. Resmi eczanenin eczacısı veya mahallin serbest tabibinin bulunmadığı veya bu süre zarfında eczaneye nezaret etmeyi kabul etmediği takdirde, eczane kapalı kalır.

    Ikinci bir eczane bulunan yerlerde mesul müdür tayini kabil olmadığı taktirde eczane kapalı kalır. Ancak eczane açık bırakılmak istenildiği taktirde Il Sağlık Müdürlüğünden izin almak ve bir mesul müdür atamak zorundadır. Eczanede ikinci eczacı olması durumunda, ikinci eczacı Il Sağlık Müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurarak sorumluluğu devralır. Eczacı, eczanede ikinci eczacı olması durumunda ikinci eczacının sorumluluğu yazılı olarak devralması veya eczaneye mesul müdür ataması koşulu ile yılda otuz gün tatil yapabilir. Ayrıca belgelenmesi koşuluyla kendisinin veya birinci derece yakınının sağlık sorunu ve/veya eğitimi nedeniyle mesul müdür atanması suretiyle eczane üç ay süreyle faaliyetine devam edebilir. Gerekli hallerde bu süre üç ay daha uzatılabilir. "

     

               MADDE 12- Eczacılar ve Eczaneler hakkında kanunun 39 uncu maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

    "Ilaç fiyatları hakkındaki şikayetlerin tetkiki Sağlık Bakanlığına aittir. Bakanlıkça belirlenmiş perakende ilaç satış fiyatının dışında ilaç satışı yapılamaz. Türk Eczacılar Birliğinin eczanelerden ilaç temini hususunda kurum ve kuruluşlarla yaptığı sözleşmeler bu hüküm kapsamı dışındadır. Yapılan tetkik sonucunda Bakanlıkça belirlenmiş perakende ilaç satış fiyatı dışına çıktığı anlaşılanlar hakkında 44 üncü madde hükmü tatbik olunur."

    MADDE 13- Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunun 40 ıncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

    "Madde 40- Bu Kanunda yazılı usullere uygun olarak ruhsatname almaksızın eczane ve ecza deposu açanlar ile bu amaçla herhangi bir yerde eczanede satılması zorunlu ürünler satanlar üç aydan bir yıla kadar hapisle cezalandırılır.

    Eğer fiil eczacılık yapmak hakkını haiz olmayanlar tarafından işlenirse bir yıldan üç yıla kadar hapisle cezalandırılır.

    Her iki halde de mahkeme kararına hacet kalmaksızın bu gibi yerler mahallin en yüksek sağlık amiri tarafından derhal kapatılır Içerisindeki ilaçlar bir tutanak ile mahalli Devlet hastanesine teslim edilir."

    MADDE 14- Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunun 41 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

    "Madde 41- Eczane ve ecza deposunda ambalajsız, ambalajı bozuk, zamanı geçmiş, fiyat kupürü kesik ilaç, sahte ilaç ve sahte kupür bulunduran kişiye, fiili Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre ceza sorumluluğunu gerektirmediği takdirde, brüt asgari ücret miktarının beş katı kadar idari para cezası verilir. Ayrıca, bu ilaç ve sair ecza maddesine el konularak imha edilir."

    MADDE 15- Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunun 42 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

    "Madde 42- Eczanelerde ve ecza depolarında satışa hazır vaziyette ilaç halinde ihzar, imal veya tertip edilmemiş olan bozuk veya mağşuş ecza ve kimyevi maddeler bulunduğu takdirde, bunlara el konulup usulüne uygun şekilde yok edilmekle beraber bu yerleri bizzat idare eden eczacı ile bu kanunda yazılı sebeplerle eczacının bulunmaması halinde bu yerlerde mesul müdürlük yapanlara brüt asgari ücret miktarının beş katı kadar idari para cezası verilir."

    MADDE 16- Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunun 43 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

    "Madde 43-Zehirli ve kimyevi maddelerle tıbbi ecza ve müstahzarların müsaadesiz satılması yasaktır. Bunları müsaadesiz satan veya satmak üzere bulunduranlar Türk Ceza Kanunu'nun 193 üncü maddesine göre cezalandırılır."

    MADDE 17- Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunun 44 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir

    "Madde 44- Bu Kanunda yazılı olan yasaklara ve mecburiyetIere muhalif hareket edenlere, hakkında kanunda ayrıca bir ceza öngörülmediği ve fiilleri Türk Ceza Kanunu'na göre daha ağır bir cezayı  gerektirmediği taktirde  brüt asgari ücret miktarının üç katı kadar idari para cezası verilir."

    MADDE 18- Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunun 45 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

    "Madde 45-Eczaneyi işletmeye başladıktan sonra mazeretsiz olarak ve mücbir sebepler dışında eczanesi olan yerlerde otuz gün, olmayan yerlerde on gün müddetle eczanesini kapalı bırakan veya teftiş sırasında görülen noksanların tamamlanması için yapılmış iki yazılı ihtara riayet etmeyen eczacılara, brüt asgari ücret miktarının dört katı kadar idari para cezası verilir. Eczanenin kapalı kalma süresinin, mazeretsiz ve mücbir sebepler dışında belirtilen süreleri aşması halinde eczanenin ruhsatnamesi iptal edilir.

    Bu Kanunda yazılı olan idari para cezaları mahalli mülki amir tarafından verilir."

    MADDE 19- Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunun 15 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

    GEçici MADDE 1- Bu Kanunun uygulanmasına ilişkin Yönetmelik Kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren bir ay içinde Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanarak yürürlüğe konulur.

    GEçici MADDE 2- Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte eczacılık yapma hakkını haiz eczacılar ile Eczacılık Fakültelerinde okumaya hak kazanmış öğrenciler hakkında, nüfusa göre eczane sınırlamaları ve ikinci eczacı olarak çalışma ile ilgili hükümler uygulanmaz.

    GEçici MADDE 3- Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar, eczanelerde eczacıya destek personeli olarak asgari 1 yıl çalıştığını belgeleyenden, eğitim durumuna bakılmaksızın bir defaya mahsus olmak üzere 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'na istinaden Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Eczacıları Birliği işbirliği ile düzenlenecek kursları başarı ile tamamlayanlara Eczane Yardımcı Elemanı Sertifikası verilir.

    Eczacılık Fakültesi bulunan üniversitelerin bünyesinde açılacak iki yıllık Eczane Teknikerliği ile ilgili yüksek okuldan ilk mezunlar verilinceye kadar eczanelerde eczacıya destek personeli olarak çalışanlardan asgari lise mezunu olmak şartıyla Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitin Bakanlığı ve Türk Eczacıları Birliği işbirliğiyle düzenlenecek kursları başarıyla tamamlayanlar Eczane Yardımcı Elemanı Sertifikası almaya hak kazanırlar. Söz konusu kurslara ilişkin usul ve esaslar, bu Kanununun yürürlüğe girmesinden itibaren üç ay içinde Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığının birlikte hazırlayarak yürürlüğe koyacağı düzenleyici işlemler ile belirlenir.

    Eczacılık Fakültesi bulunan Üniversitelerin bünyesinde açılacak iki yıllık Eczane Teknikerliği ile ilgili bölümden ilk mezunların verilmeye başlanması anında bu maddenin ikinci fıkrası ile belirlenen haktan ancak kursa başlamış ve devam etmekte olanlar yaralanabilir. Söz konusu kurslar da Eczane Teknikerliği ile ilgili okulun ilk mezunlarını vermesi ile birlikte uygulamadan kaldırılır.

    MADDE 20- Bu Kanun, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

    MADDE 21- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

     

     

    Duyuru Arşivi

  • ELEMAN ARANIYOR...
  • DERNEĞİMİZİN 3. OLAĞAN GENEL KURUL DUYURUSU
  • AKTARLAR DERNEĞİ MESLEKİ EĞİTİM KURSU SERTİFİKA TÖRENİ
  • AKTARLAR DERNEĞİ MESLEKİ EĞİTİM KURSU
  • YÜKSEK KİMYA MÜHENDİSİ ELEMAN İLANI
  • FUAR ETKİNLİĞİ
  • DEVREN LOKMAN HEKİM ; SAYIN MUSTAFA BEY GMK BULVARI ÜZERİNDEKİ DÜKKANINI DEVREDECEKTİR. İLGİLENENLERİN KENDİSİSYLE İRİTBATA GEÇMESİ GEREKMEKTEDİR.
  • TARIM BAKANLIĞINDAN CEVAP!!!
  • HİJYEN EĞİTİMİ
  • PROF.DR.İBRAHİM SARAÇOĞLU'NDAN AÇIKLAMA
  • AKTARLAR DERNEĞİ ÜYELİK BELGELERİ
  • ÜYELİK BELGESİ
  • FUTBOL TURNUVASI YARI FİNALİSTLER VE PUAN TABLOSU
  • AKTARLAR DERNEĞİ 2. GELENEKSEL FUTBOL TURNUVASI
  • AKTARLAR DERNEĞİ DERGİSİ
  • GIDA İŞLETMELERİNİN DİKKATİNE
  • YÖNETİM KURULU TPLANTISI
  • İŞ GÜVENLİĞİ TEHLİKE SINIFINIZI KONTROL EDEBİLİRSİNİZ
  • İŞ GÜVENLİĞİ RAPORU İÇİN GEREKLİ BELGELER
  • DERNEK FUTBOL TURNUVASI MAÇ SONUÇLARI
  • FUTBOL TURNUVASI BELİRLENEN GRUP LİSTELERİ VE MAÇ LİSTESİ
  • YÖNETİM KURULU TOPLANTISI
  • AKTARLAR DERNEĞİ FUTBOL TURNUVASI
  • 24.02.2013 GENEL KURUL TOPLANTISI
  • ECZACILIK YASA TASARISI
  • AKTARLAR DERNEĞİ TOPLANTISI
  • TOHUM SATIŞ İZNİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA
  • İŞ İLANI
  • BANKA HESAP NUMARAMIZ
  • AKTARLAR DERNEĞİ TOPLANTISI
  • ACİL!!! TÜM AKTARLAR TOPLANIYORUZ....



  • Hava Durumu