Videolar
tabkoop
2.ULUSLARARASI COĞRAFİ ÜRÜNLER FUARINA KATILDIK
ATO, AKTARLIK İÇİN ULUSAL YETERLİLİK ÇALIŞMALARINA BAŞLADI

ATO, "AKTAR ULUSAL YETERLİLİK HAZIRLAMA ÇALIŞTAYI" İLE MESLEĞİN YETERLİLİKLERİNİ TANIMLAMAK İÇİN KOLLARI SIVADI

9 ARALIK 2021tarihinde gerçekleşen çalıştayda Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, "Aktarlık Ulusal Yeterliliği" hazırlanmasıyla, aktar olarak görev yapanların mesleği en doğru bilgilerle icra edeceğini belirterek, "Toprağın şifası, tüketiciye belgeli bir meslek aracılığı ile ulaşacak. Bu alanda 7,5 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmak mümkün" dedi.

Tanımlanan Meslek Standardı temel alınarak, mesleğin başarıyla icra edilmesi için gereken bilgi, beceri ve yetkinlikler ile bu yetkinliklerin kanıtlanması için değerlendirme sürecini içeren, "Aktar Ulusal Yeterliliği"nin hazırlık çalıştayı ATO Duatepe Salonu'nda gerçekleşti. ATO'nun 23 No'lu Aktarlar ve Çiçekçiler Meslek Komitesi Başkanı Sıtkı Zafer Kırıcı, aynı komitenin üyesi ve Aktarlar Derneği Başkanı Mert Ünyazıcı, TAB Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Aydemir Ünyazıcı, Koku Akademisi Kurucusu ve Koku Uzmanı Bihter Türkan Ergül, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol E. Şube Müdürü Harun Tokay ile sektör temsilcilerinin de katıldığı çalıştay Eğitim Danışmanı Selcen Avcı'nın moderatörlüğünde gerçekleşti.

-"HEDEF 7,5 MİLYAR DOLAR"-

ATO Başkan Yardımcısı ve 23 No'lu Aktarlar ve Çiçekçiler Meslek Komitesi Üyesi Halil İbrahim Yılmaz, çalışmaları incelemek üzere katıldığı çalıştayda yaptığı konuşmada,  aktarlık mesleğinin gelişiminin ve devamının nitelikli iş gücü ile sağlanabileceğini belirterek, bunun için iş gücünün eğitilerek belgelendirilebileceği bir sistem oluşturulması gerektiğini söyledi. Ulusal Yeterlilik çalışmasıyla birlikte bitki bilimi ve aktarlık kültür mirasının korunacağına dikkat çeken Yılmaz, "Kültürel hafızamızı korumak ve yeni nesillerde sürdürülebilir hale getirmek adına aktarlık mesleğini muhafaza edersek, geleneği ve uygulayıcısını koruduğumuz gibi gelecek kuşaklara bilginin aktarılmasını da sağlamış olacağız" dedi.

Türkiye'de 3 bin 650'si endemik olmak üzere yaklaşık 12 bin bitki türünün bulunduğunu kaydeden Yılmaz, yetişen her üç bitkiden birinin endemik olduğunu ifade etti. Ankara'da 394 endemik bitki türünün bulunduğunu ve 50'den fazla türün kaybolma tehlikesi altında olduğunu belirten Yılmaz, "Ankara Ticaret Odası olarak yaptığımız çalışmalarla Ankara'daki bitki zenginliğini herkese duyuracak, ezberletecek, farkındalık oluşturacağız. Ülkemizde yetişen bu geniş bitki çeşitliliğinin yaklaşık bin tanesinden çeşitli şekillerde ticari olarak faydalanıyoruz. Bitki zenginliği dikkate alındığında düşük olan bu rakamı geliştirecek çalışmalar yapmak konusunda sorumluluk alacağız" dedi.

Türkiye'deki tıbbi ve aromatik bitki pazarının 2,5 milyar dolar büyüklüğe sahip olduğunu dile getiren Yılmaz, "Bitki çeşitliliğimiz ve potansiyelimiz dikkate alındığında 7,5 milyar dolara ulaşması gereken bir pazarımız var. Bu hedefe göre motive olmamız lazım" diye konuştu.

-"EĞİTİMLİ AKTARLAR YETİŞECEK, MESLEK DEĞER KAZANACAK"-

Aktarlar Derneği Başkanı ve 23 No'lu Aktarlar ve Çiçekçiler Meslek Komitesi Üyesi Mert Ünyazıcı da konuşmasında, aktarlığın tanımının ilk defa ATO önderliğinde sektöre kazandırıldığını belirterek, "Aktarlığa tanımlanan standart ve yeterlilikle birlikte eğitimli aktarlar yetişecek, meslek değer kazanacak" dedi.